درختان میوه مانند سایر موجودات زنده برای رشد و ادامه حیات نیاز به مواد غذایی دارند. درختان باید غذای مورد نیاز خود را بسازند و برای این منظور از عناصر شیمیایی موجود در طبیعت استفاده مینمایند، در علم تغذیه گیاه این عناصر به عنوان عناصر غذایی شناخته میشوند. عناصر غذایی بصورت ترکیبات گوناگون در طبیعت و در محیط زیست گیاهان (هوا و خاک) وجود دارند و گیاهان بوسیله برگها و ریشههای خود ترکیبات قابل جذب این عناصر را دریافت میکنند.
گیاهان مانند کارخانههای بسیار مدرن با جذب عناصر غذایی از محیط و طی فرآیندهای بیوشیمیایی، آنها را به ترکیبات مختلف تبدیل میکنند که برای رشد و نمو و باردهی مورد استفاده قرار میگیرند. این ترکیبات برای ساخت پروتئین و رشد رویشی همچنین ساخت ترکیبات شیمیایی و هورمونها به منظور اجرای فعالیتهای متابولیسمیگیاهی و …. استفاده میشوند. بنابراین چنانچه این عناصر به اندازه مورد نیاز درختان در اختیار آنها نباشد اختلالاتی در این چرخه طبیعی بوجود میآید. این اختلالات باعث کاهش رشد رویشی و متعاقب آن کاهش باردهی محصول میشود. امروزه از کودها به عنوان ابزاری برایجلوگیری از این اختلالات و رسیدن به حداکثر تولید در واحد سطح استفاده میشود. اما این کودها باید بتوانند علاوه بر افزایش تولید، کیفیتمحصولات کشاورزیرا نیز ارتقا دادهضمنآلودهنکردنمحیط زیست به خصوص آبهای زیرزمینی، تجمع آلایندهها نظیر نیترات در اندامهای مصرفیمحصولات را به حداقل مقدار ممکن تنزل دهند. درختان میوه معمولاً برای مدت ۱۵ الی ۵۰ سال در محل باغ رشدو نمو و تولید محصول میکنند، بنابر این سیستم ریشهای وسیعی داشته و میتوانند عناصر را از خاک جذب نمایند. مقداری از این عناصر در پایان فصل رویش مجدداً به خاک بر میگردد و مقداری دیگر به همراه برداشت میوه از خاک خارج شده و دیگر به خاک باز نمیگردد به همین علت باید هر ساله نسبت به تأمین به موقع عناصر در خاک اقدام شود تا در دراز مدت از ضعیف شدن خاک جلوگیری شود. در تغذیه درختان میوه نه تنها توجه به تغذیه کل درخت لازم است بلکه باید به تغذیه اندامهای ذیربط نیز توجه نمود. بطور مثال برای طولانیتر شدن مدت انبارداری، میوه درخت باید دارای مواد غذایی خاصی باشد.
جذب مواد از محیط یکی از اساسیترین فعالیتهای سلولهای گیاهی است که بهمنظور رشد و تأمین انرژی صورت میگیرد. جذب مواد غذایی از محیط ریشه به دو صورت «جذب فعال» و «جذب غیرفعال» انجام میشود. «جذب فعال» به فعالیت گیاه وابسته بوده و در صورت کاهش و یا افزایش آن کند و یا تند میشود و «جذب غیر فعال» نیز تحت تأثیر عوامل فیزیکوشیمیایی میباشد و عوامل محیطی و شرایط جانبی در آن تأثیر دارند.
عناصر غذایی مورد نیاز درختان میوه
بطور معمول نام ۱۷ عنصر بعنوان عناصر غذایی لازم برای گیاهان ذکر شده است، از این عده کربن، اکسیژن و هیدروژن معمولاً از هوا تأمین میشوند. شش عنصر به مقدار زیاد مورد نیاز گیاهان هستند که عبارتند از: ازت (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg) و گوگرد (S). از این عناصر به عنوان «عناصر پر مصرف» و یا « عناصر ماکرو» و یا «عناصر اصلی» یاد میشود. (گاهی بعضی از محققان، کلسیم، منیزیم و گوگرد را به عنوان عناصر میان مصرف ذکر میکنند).
☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘
خاکمان را کیمیا کنیم
??????????????
همراه همیشگی شرکت #کیمیاکودپارس در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی باشید :
با کلیک کردن روی لینک زیر به دوستان ما اضافه شوید:
اینستاگرام
https://www.instagram.com/kimiakoodpars/
فیسبوک
https://www.facebook.com/Kimiakood/
گوگل پلاس
https://plus.google.com/100933260025691347697
از #کاشت#داشت#برداشت در کانال تلگرام ما به آدرس :
https://telegram.me/kimiakoodpars
وبسایت
https://kimiakood.ir